Nivelrikko
Yleistä:
- kahdenlaista: vamman kautta syntynyttä tai sitten ostekondroosia eli kehityshäiriö luussa/luustossa
- yleisimmin lonkissa, kyynärissä, polvissa ja olkanivelissä
- vammankautta syntyneessä nivelrikossa kroppa yrittää korjata vammaa ja synnyttää vahingoittuneeseen kohtaan uutta luuta = näkyy luussa "kukkakaalina" eli elimistö tasapainottaa vahingoittunutta osaa kasvattamalla uutta luuta eli rustoa.
Tapahtumakulku:
Vamma - elimistö alkaa tuottaa hälytyshormoonia - vammautuneeseen kohtaan tulee akuutti tulehdusreaktio, jossa elimistä vapauttaa elimistöön aineita, jotka tuhoavat myös tervettä kudosta
= pikaisesti aloitettava tulehduslääke, joka estää näiden tuhoavien aineiden toimimisen ja vahingoittuneen kohdan tuenta.
- Uutuutena myös IRAP- hoidot eli interleukiinireseptorin antagonistiproteiini on uusi biolääketieteen hoitomuoto niveltulehdukseen. Tuote valmistetaan potilaan omasta verestä patentoidulla menetelmällä. Ei pelkästään hoida oireita vaan voi myös parantaa rappeutunutta niveltä sen sisältämien kasvutekijöiden vuoksi. Pistoshoito.
Ehkäisy ja hoito:
* liikunta, erityisesti hallittu uiminen ohjatusti
* tukilihasten jumppa
* ruokinta
Kipu
- sisäelimet eivät tunne kuumaa, kylmää tai muuta kipua, ainoa kivun tuntemus tulee suolen seinämien venymisestä
- kipu JÄÄ muistiin, joten kivun tuntee kovempana, jos on jo aiemmin ollut kivun tuntemusta
HUOM: sirutus puudutuksessa!!!
Kudosvaurio:
- kipu kestää kauemmin kuin kolme vuorokautta
- mikäli kipu kestää kauemmin kuin kolme vuorokautta sen muuttuminen krooniseksi kasvaa - keskushermosto alkaa jo ärtyä kivusta
- nivelrikossa hermosäikeetkin ovat vaurioituneet (tapaturma)
- pitkällisessä kivussa hermot ärtyvät ja pienikin kosketus alkaa tuntua jo kivulta
Kipeän kohdan paikantaminen: koira ravistelee itseään - kipeää kohtaa ei ravistella!
Nivelrikon hoito:
- kivun lievitys: suun kauttta otettava kipulääkitys (yleisin Rimadyl, jonka teho on ihanteellinen vain kolme päivää ja aiheuttaa useimmille koirille mahaoireita/Metacam - pitkä aikaiseen käyttöön ja pitäisi olla hellempi mahalle) ja pistokset (Cartrophen-pistos). Kipulääkitykseksi kannattaa valitä lääkeyhdistelmä, joiden vaikutusmekanismit ovat erinlaisia. Akuutti kipu hoidetaan yleensä vain yhdellä lääkkeellä. Mikäli kipulääkitystä joudutaan antamaan pitempään maksa-arvot tulee tarkistaa: ensimmäinen viikon päästä ja toinen koe noin kolmen viikon päästä.
- lihashuolto - hieronta, jumppa
- liikeratojen ylläpito
- lisäravinteet (saatavilla nykyään myös ns. nivelruokaa)
- ihanne paino
- laserhoidot ja akupunktio
Jo ennen vammatumista:
Millainen koira oli ennen vammautumista?
Esimerkiksi Helsingin yliopiston sivuilta löytyy lonkkakivun kontrolli kaavake, jota siellä käytetään hoidon tehon kontrollissa:
http://www.vetmed.helsinki.fi/kipututkimus/
Lomake kannattaisi täyttää ensimmäisen kerran jo ennen kuin mitään on sattunut - silloin olisi "kontrolloitu" muistilappu siitä mikä normaali tilanne on.
Mietittävää, jos joskus osuu omalle kohdalle: jos kipua pitää poissa ainoastaan lääke, joka tuhoaa maksaa - annatko ystävällesi kolme kuukautta kivutonta koiran elämää vai lisää kolme vuotta, jossa kipu rajoittaa elämästä oikeaa elukan elämää?
Kuvan koirat eivät TOIVOTTAVASTI liity juttuun vielä pitkään aikaan... |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti