Lemmy-tietoutta

LEMMY ANSELMI LEPMAN
(Jolandan Evinrude)
syntynyt: joulun ihmeenä noin seitsemän veljeksen joukkoon 23.12.2009 (6 veljeä ja 1 sisko)
kotiutunut: 15.2.2010
rotu: Espanjanvesikoira

Lemmy ensimmäistä päivää kotona 15.2.2010


HISTORIAA
Olin merkannut itselleni jo puolta vuotta aikaisemmin talviolympialaisia varten kahden viikon loman ja saimme Lemmyn kotiin tosi sopivasti lomani ensimmäisenä päivänä! Sanotaanko, että urheilut jäivät kyllä tämän kaverin saapumisen varjoon. Olimme valmistautuneet Lemmyn tuloon jo pitemmän aikaa lueskelemalla koiraoppaita ja minä ahdistelemalla koiraihmisiä - kukaan ei päässyt livahtamaan ohitseni alle puolen tunnin kyselytulvaa. Minullahan oli nuorena jo ollut koira, joka kasvatettiin täysin luomuna, eli siihen aikaan en edes tiennyt, että kotikoiraa voisi kouluttaa - poliisikoirien kouluttamisesta olin jotakin lukenut.

KASVATTAMISESTA
Intoa ja iloa täynnä aloitimmekin kasvattajan ohjeiden mukaisesti Lemmyn totuttamisen tähän uuteen arkeen. Ensimmäisenä opetimme Lemmyn tunnistamaan nimensä ja sitten sitä kautta menimme muihin käskyihin kuten istu. Yksi tosi kätevä arkielämää auttava käsky oli pissi ja kakka. "Pissi" on meillä vieläkin käytössä mm. kun tulee kiire lähtö autolla tai koirakoulun tauolla. Nyt Lemmy kyllä jo itsekin tietää mistä hommasta on kyse. Muitakin rutiineita opettelimme jo tuolloin pentuiässä ja ne ovat meillä käytössä vieläkin: ruoka saadaan vasta kun istutaan ja otetaan katsekontakti ja odotetaan käsky "ole hyvä" , ulos ei lähdetä ennen kuin istutaan ja remmi saadaan kiinnitettyä, kotiin ei tulla ennen kuin istutaan odottamaan oven aukaisemista. Tällä hetkellä opettelemme vieraiden tultua, että Lemmyn pitää ensin istua ja odottaa ja vasta käskystä saa mennä tervehtimään - tämä on TOSI vaikeaa Lemmylle ja näkee kun poika kiemurtelee innosta: tervehtiminen ei sitten ihan menekään rauhallisissa merkeissä, eli ihan kaikkea me ei vielä osata : )

Vaikka asummekin lähiössä on Lemmy enemmänkin tälläinen maalaiskoira eli suurimman osan lenkeistä teemme metsään. Lemmy onkin ollut tulostaan lähtien meillä mukana joka paikassa eli erityistä huomiota olemme kiinnittäneet siihen, että Lemmy saa kokemuksia kodin/metsän ulkopuolelta. Heti alkuun veimme koiraa ostoskeskuksien parkkipaikoilla ja niin paljon kuin vain pokka salli, kävelimme myös ostoskeskusten läpi. Tätä totuttamista jatkamme yhä: yhdessäkään lemmikkikaupassa en käy ilman Lemmyä. Lemmy on edelleen sitä mieltä, että ollaan menossa eläinlääkäriin, mutta yhdessä kuitenkin mennään pelotti tai ei. Keväästä syksyyn 2010 kävimme vähintään joka sunnuntai kaupungin keskustassa kävelyretkillä missä aistiärsykkeitä on aivan valtavasti. Kaikista kamalinta Lemmylle on ollut pyörällisiä matkalaukkuja perässään vetävät ihmiset, mutta näihinkin toivottavasti totumme tulevana kesänä. Tätä kaupunkimatkailua aiomme jatkaa edelleenkin. Mätsäreihinhän Lemmy ei ole itse osallistunut, mutta niissäkin olemme käyneet yleisönä ja urhoollisesti kävelleet kaiken hälinän, ihmisten ja koiruuksien keskellä pääpystyssä tähänkin totutellen.

Lemmy oli perheemme ainut koira, joten sosiaalistaminen oli meille tosi tärkeä juttu: 

1) Jo ennen rokotuksia kävimme Lemmyn kanssa läheisen koirakoulun järjestämässä pentupainissa. Tuossa viime viikolla katsoin kalenteria eli ensimmäiseen pentupainiin menimme jo samalla viikolla kun Lemmy tuli. Menkää ihmeessä tekin, jos vain sellainen mahdollisuus on. Olin ekalla kerralla ihan kauhuissani: painissa karvat lensivät ja murina oli melkoista, mutta olin luottavaisin mielin, koska painissa on mukana aina ammattilainen valvomassa milloin menee överiksi.  Lemmynkin kanssa olimme eräänkin kerran jäähyllä, mutta sitten kun taas oltiin hieman vedetty henkeä meno sai jatkua. Täällä pentupainissa Lemmy tapasi ensimmäisen ystävänsäkin Topin ja jota vieläkin nähdään lenkeillä.

2) Toinen tärkeä juttu oli meille koirapuistot.  Kun rokotukset olivat kunnossa aloimme käydä puistoissa säännöllisesti. Kesällä 2010 Keski-Suomen koirapuistoihin joku viljeli myrkkyä, joten meillä oli monen kuukauden tauko käynnissä - ja valitettavasti juuri pahimpaan aikaan, eli silloin kun Lemmylle alkoi murkkuikä. Harmittaa vietävästi! Vuoden 2010 lopulla kävimme vielä joitakin kertoja, mutta Lemmy joutui jo rähinöihin joillakin kerroilla, joten valitettavasti käynnit ovat vähentyneet hurjasti. Käyntien onnistuminen on tosi paljon kiinni siitä, millaisia kavereita sattuu puistossa olemaan - viimeisillä käyntikerroilla Lemmy saikin jo  isommilta uroksilta kurinpalautusta mikä tekikin hyvää ja onneksi ei mennyt liiallisuuksiin. Lemmy tahtoo olla sellainen kaikkien kaveri eikä koskaan kerrasta usko, että toinen haluaa olla rauhassa, oli kyse sitten uroksesta tai nartusta.
Lemmy on tätä kirjoitellessani jo reilut kaksi vuotta vanha, mutta koulutus jatkuu yhä...

MIELUISIA LEIKKEJÄ&AJANKULUA
1) Lemmy rakastaa syödä luita!!! 20 sentin puristeluu menee noin päivässä. Maaliskuussa 2012 puristeluut oli vaihdettava masuongelmien takia oikeisiin luihin ja luiden menekkikin on luonnollisesti puolittunut.
2) Raksujen etsintä. Kasvattaja neuvoi meille hyvän aktivointi-leikin, eli namien piilottamisen. Sitten pohjatyökurssin olemme "jalostaneet" tätä leikkiä niin, että Lemmy odottaa keittiössä sen ajan kun piilotamme sisätiloihin raksuja, nakkeja eli mitä milloinkin. "Etsi" käskystä nameja saa sitten lähteä etsimään.
3) Lelun etsintä. Tässä me ollaan vasta alku metreillä. On se, että näin yksinkertaista asiaa en ollut itse hokannut, vaan sain onneksi vihjeen. Lelun etsintä on nyt laajennettu maastoon ja lelun rinnalle on tullut dami.
4) Hankijuoksu. Hankijuoksu on Lemmyn ihan itse keksimä "urheilumuoto". Lemmy rakastaa juosta kevyenliikenteen väyliä penkkoja pitkin, emännälle ja isännälle onneksi annetaan tasoitusta auratun tien muodossa ja pelkkä hölkkävauhti riittää. Välillä pidetään hangessa möyrintä- ja lumensyöntitaukoja.
5) Hiskin kanssa höntsääminen! Sitten Hiskin tulon tämä ajanviete on ollut ykkönen! Tähän kun ei tarvita emännän eikä isännän panosta/läsnäoloa ja tätä voi harrastaa mihin vuorokauden aikaan tahansa - yöllä kylläkin emäntä/isäntä saattaa vähän hillitä pahinta menoa!

TÄRKEITÄ KOTITÖITÄ
Joistakin kotitöistä ei tulisi mitään ilman Lemmyn asiantuntevaa avustusta:
* ruuanlaitto. Ilman Sous-Chef Lemmyn läsnäoloa ei yksikään ateria voi valmistua - parhaita tarkkailupaikkoja on keittiönpöydän alunen.
* pyykinpesu. Likapyykin lajittelu on yksi mieluisimmista kotitöistä - Lemmy löytää aina likaisimmat sukat pyykin seasta ja tuo ne tärkeänä pyykkääjälle. Silloin tällöin pyykinpesuvälin pidentyessä Lemmy toimii mitä mainioimpana pyykkipainona, hyvin tärkeää on tepastella pyykit ensin tasaiseksi massaksi ja sitten könähtää niiden päälle painoksi.

Ilta-auringossa heinäkuussa 2011

HAAVEISSA
Olen haaveillut Lemmyn tulosta asti, että saisin Lemmystä juoksukaverin itselleni. Olemme jo hankkineet varusteet eli juoksuvyön ja tarvittavan joustavan taluttimen, nyt vain odottelemme ilman lämpenemisiä, että pääsisimme kokeilemaan tätä Lemmycrossia metsään ja pururadalle. Talven mittaa olemme harjoitelleet "vasemmalle" ja "oikealle" käskyjä, mutta ainoastaan kävelyvauhdissa. Olemme jo käyneet lenkkeilemässä kevyenliikenteen väylillä, kylläkin normaalilla hihnalla - tästä se lähtee!!!