perjantai 9. elokuuta 2019

9/8/2019: Back to basic eli laventelia oppimassa

No Moi!

Hahaa - meillä on opittu merkkaamaan laventeli!!! Minun taitavat pojat: kolme kertaa alkeita treenaillen ja nyt jo merkkaillaan laventeli samaan malliin kuin muutkin hajut...


Mutta mitenkäs se sitten menikään? 😕

Mukaan hurjasti herkkuja, kaksi identtistä astiaa - voi olla ruokakuppeja, lautasia yms. kuitenkin sellaisia, että niihin saa palkkaherkut helposti tiputettua kädestä sekä tietysti siirrännäinen (esim. huopatassu) kera siihen tiputetun hajun.

Kannattaa tässä vaiheessa kiinnittää kumpaankin astiaan siirrännäinen, jossa siis vain toisessa haju, jotta koira alkaa ilmaista hajua eikä siirrännäistä.

Sitten vaan harjoittelemaan: heti koiran nuuskuttaessa hajulla täydennettyä astiaa palkka lautaselle. Älä säästele palkan suhteen - puolikkaat kourallisetkin palkkaa ovat sallittuja. Vie välillä koira pois lautasten luota ja sitten taas alusta. Siirrännäisen ei tarvitse olla näkyvissä kuten tässä kuvassa, se voi olla vaikka kiinnitettynä kupin alareunaan.

Kun tämä sujuu, voit alkaa vaihtamaan astioiden paikkaa siten, että koira joutuu jo vähän miettimään, että mitäs tässä oltiinkaan tekemässä. Vaihda aina ainoastaan hajustamattoman astian paikkaa: vaikka sinulla olisi käytössä metallinen ruokakuppi haju tarttuu alustaan ja näin sotkee turhaan koiraa.
Ihanteellinen olisi, että sinulla olisi mukana palkkaaja ja itse voisit välillä ohjata koiran pois astioiden luota aina vaihdon tapahduttua - käytä tässä astioiden luota pois ohjaamisessa herkkupalkkaa eli ohjaa koira pois houkuttelemalla kädessäsi olevilla herkuilla.

Kun olet sitä mieltä, että kaverisi alkaa jo vähän hokaamaan mistä on kyse, ota mukaan kehu: kehu voi olla naksuttimen ääni tai suullinen käsky (meillä YES) - käytä kuitenkin aina tämän lisäksi vielä ruokapalkkaa.
Lisää astioiden määrää kun alkaa tuntua siltä, että onnistuineita ilmaisuja voisi jo saada eli kaverisi hokaa mitä ollaan tekemässä.


Olemme myös tehneet näitä alkuharjoituksia lasipurkeilla:


Lasipurkkeja voi taas lisätä sitä mukaan kun kaveri hokaa mitä ollaan tekemässä. Minä olen käyttänyt kolmea lasipurkkia, jotka olen asettanut lattialla istuessani jalkojen väliin - yhdessä haju ja kaksi hajutonta: heti oikean purkin nuuskaisusta makkarapalkka heittämällä - vaihdan purkkien paikkaa aina sillä välillä kun kaverini on makkaranhakureissullaan...

Omasta kokemuksesta: tee mielummin useita harjoituksia kuin kerralla liian pitkään. Juomatauko aina välillä puhdistaa kuulema hajuaistiakin, joten ei ole lainkaan huono idea pitää välillä taukoja.

Ilmaisu?! No sehän se sitten onkin taas ihan oma juttunsa. Meille tuli luonnostaan katseella ilmaisu. Vierestä seuranneena olen nähnyt kuinka esim. istumisen ilmaisua on koulutettu eli heti nuuskaisun jälkeen suullinen/naksupalkkaus, käsky istu ja sitten taas makupalat kehiin.

Käskytys? Minulle opetettiin, että on oikeastaan ihan sama mitä käskyä käytät sitten siinä vaiheessa kun ilmaiset koiralle, että nyt saa lähteä etsimään. Meillä kuitenkin näytti olevan tosi tärkeää, että jälkihommissa ja näissä NOSEtuksissa on omat käskynsä. Jälkihommissa lähdetään aina liikenteeseen käskyllä ETSI - eli mennään nokka tiukasti maassa ja NOSEtuksiin mennään aina käskyllä MISSÄ. Laiskoina päivinä ja pimeinä syksy iltoina olen tehnyt meille jälkeä myös omaan pihaan, joten erilliset käskysanat saavat kaverini hokaamaan heti pitäisikö hommiin lähteä nenä maassa vai ilmassa.

Kun ollaan siinä pisteessä, että haju on jo tuttua, niin vain taivas on rajana, mihin kaikkeen voit hajuja piilotella: meillä otettiin käyttöön halkolaatikot, vanhat dvd-kasettien kuoret, kukkaruukut yms.


Ja mitäs vielä muuta?

* Anna hajun vanheta vähintään 10 minuuttia, ennen kuin aloitat etsinnät.
* Ole varovainen, että et vahigossa siirrä hajua minnekään muualle kuin haluamaasi siirrännäiseen: pelkkä hajupullon käsittely siirtää hajua käsiisi, joten pese kädet aina hajun käsittelyn jälkeen.
* Pinsetit ovat kätevät siirrännäisen siirtelyssä ja kiinnittämisessä.

Jos olet jo nyt sitä mieltä, että kokeisiin mennään, niin annan ystävän neuvon: tee etsinnät jo heti alussa hihnan kanssa. Kokeissa koira ei ole koskaan irti ja taluttimen kanssa ahtaissa tiloissa kera vilkkaan & innokkaan koiran kanssa voi olla melkoista balettitanssia, joten hihnan käyttöä kannattaa alkaa harjoittelemaan heti kun mahdollista.

Mutta näillä eteenpäin!

Moi 😘

Ei kommentteja: