lauantai 24. maaliskuuta 2012

24/3/2012: Arkitoko 2:sta (7.) ja urbaaneja metsälenkkejä

Kai se on pakko uskoa, että kevät on tullut!? Torstain ja perjantain välinen yö oli ensimmäinen plusasteinen yö ja lumipeite hupenee silmissä niin tässä kodin kulmilla kuin metsässäkin.

Tiistaina päästiin taas arkitokoilemaan koirapoikien kanssa ja minä pääsin tekemään pitkästä, pitkästä aikaa Lemmyn kanssa. Onneksi päästiin taas treenailemaan vierekkäin isännän kanssa, jotta pääsin välillä vilkuilemaan Hiskin ja hänenkin tekemisiään. Harjoiteltiin: seisomista, "kaukoja", noutoja ja ohituksia.
Seisominen on ollut Lemmylle ja minulla tosi kinkkistä, mutta nyt meni tosi hyvin! Aiemmin seisomiset on aina harjoiteltu omistajan käskyttäessä koiraansa seisten, mutta nyt kokeiltiinkin omistajan istuessa lattialla tai hänen ollessaan polvillaan ihan koiran edessä. Minä istuin suoraan lattialle ja aloimme harjoitella ensin istumisesta seisomiseen ja seuraavaksi kokeilimme jo maasta seisomiseen. Koira houkuteltiin maasta/istumisesta kohti omistajaa namin avulla ja samalla toistettiin käsky. Varmaankin tämä omistajan asento vaikutti asiaan koska onnistuimme heti! Sivusilmällä vilkuilin vähän isännän ja Hiskin harjoituksia. Hiski ei ymmärtänyt mitä siltä vaadittiin ja kouluttajankin kokeilut eivät ihan menneet putkeen. Hiskiä vähän jänskättikin outo ihminen ja harjoittelu jätettiinkin suosiolla kotiin. Me taidetaan kyllä jättää nämä kotiharjoituksetkin väliin, koska tärkeämpää meille arjessa olisi, että Hiski osaisi seisoa silloin kun sitä käskytetään arjessa eli ei niin, että minä tai isäntä ollaan istualleen tai polvilleen kevyenliikenteen väylillä vaan huolimatta omistajan sijainnista, koira osaisi seisoa pelkästä käskystä.
Voi, sitten päästiin harjoittelemaan "kaukoja" eli kaukokäskyjä: koira käskytetään istumaan tai maahan niin, että omistajan ja koiran välissä on matkaa. Käskyt annetaan sekä suullisesti, että käsimerkein.
Lemmyn kanssa tokoillessa tämä oli minulle niitä lemppari juttuja ja vaikka emme ole puoleen vuoteen harjoitelleet näitä, niin tosi hyvin sujuivat. Jossakin vaiheessa ymppäämme mukaan vielä tämän seiso-käskyn näihin kaukokäskyihin, mutta odotellaan ensin, että koirat oppivat käskyn satavarmasti normaalielämässä! Hiski on oppinut jo merkistä istumaan (nostamme etusormen) ja vähitellen menemään maahankin (näytämme alaspäin olevalla kämmenellä merkin ylhäältä alas). Hienosti kummallakin meni! Minulla oli pientä epävarmuutta, joten aloitimme niin, että Lemmy oli minusta metrin päässä, mutta sitten jo pidensimme matkaa koko taluttimen mittaiseksi.
Ps. Näillä arkitoko-kursseilla tehdään kaikki harjoitukset (paitsi luoksetulot) hihnassa, koska kurssilla on paljon näitä rähisijöitä ja kenenkään osallistujan turvallisuutta ei haluta vaarantaa.
Oli taas sen verran mukavaa, että varpaat jo heiluvat kun ajattelen meidän kohta pääsevän koirapoikien kanssa harjoittelemaan tokoilua ihan vapaa-aikanakin tuonne ulos meidän lähikentälle!!!
Noutoja harjoiteltiin myös vähän eli koira opetetaan noutamaan lelu tai vaikka käsine käskystä. Kouluttaja on omien koiriensa kanssa jo niin pitkällä, että illan päätteeksi keräyttää koirillansa koirien lelut lelukoppaan eli mitä parhainta aktivointia! Hiski haki isännälle kankaista sammakkoa ja voi sitä iloa ☺ Sammakko sai oikein kunnon ravistelut ja koira nautti sydämensä kyllyydestä ja sammakko palautettiin isännälle joka kerta! Huomaa, että tämä on Hiskille sitä tosi ihanaa puuhaa ja harmittaa kun kotona meillä on niin harvoin mahdollisuus tähän leikkiin - Lemmy kun on sitä mieltä, että kaikki lelut ovat hänen. Onneksi on niitäkin hetkiä, että ollaan Hiskin kanssa kahteen pekkaan kotona ja voidaan ihan rauhassa leikkiä tätä lelun hakemista.
Lemmy-kulta sai "tyytyä" koirakoululta lainattuun damiin. Innostus oli ihan valtaisa ja dami oli niin ihana, että koira ei kertaakaan suostunut antamaan damia minulle pyynnöstä. Tässä ne meidän kesäisten noutojen harjoitustulokset näkyivät ☺ Mutta hauskaa oli! Lemmy oli taas niin suloinen ja hassu, etten voinut olla nauramatta ääneen...
Viimeiseksi vielä harjoiteltiin ohituksia tai oikeastaan kokeiltiin koiran kanssa "rennosti" kulkemista = mikä ainakin minulle oli tosi outoa... Muut kurssilaiset seisoivat hallissa ympyrässä ja jokainen kävi vuorollansa kävelemässä sikinsokin hallia hihna löysällä koiransa kanssa. Minä sain tehdä ekana Lemmyn kanssa ja heti tein väärin eli aivan kuin olisin ollut normaalilla pissilenkillä: Lemmy nuuskutteli hallin lattiaa ja minä tietysti pysähtelin sen mukaisesti. Kouluttaja kannusti: leuka pystyyn ja menoksi - koiran täytyy seurata omistajaansa eikä omistajan koiraansa ja tämän mielihaluja. Olipa tosi outoa, mutta niin se vaan Lemmykin nuuskuttelut jätti ja seurasi ylpeätä emäntäänsä hallissa laidasta laitaan - otti omaehtoisesti kontaktiakin, mikä arjessa on tosi harvinaista. Isäntä ja Hiski onnistuivat tosi hyvin: Hiski ei kiinnittänyt mitään huomiota muihin koiriin, ei tullut haukun haukkua ja otti jatkuvasti kontaktia isäntään!
Oli tosi mukavaa!!!

Tänään tehtiin koirapoikien kanssa aamu- ja iltalenkit metsään ja normaalista poiketen, emme kierrelleet polkuja pitkin vaan käytin hyväkseni metsäkoneen tekemiä uria, jotka risteilevät metsässä. Itseäni huvitti suuresti ajatus tälläisestä kaupunkilaistytöstä, joka voi kehua silmät suurellaan käyneensä lenkillä metsässä ja unohtaneensa kertoa, että on talsinut lenkin metrin leveää, lähes tasaista pyörän uraa aivan kuin juuri tilauksesta tehtyä etteivät kengät mene vain piloille...

Ai niin, muistakaa kääntää kelloja!
Saa nähdä aamulla missä ajassa emäntä itse ja koirapojat ovat ☺
Hissuakin vähän mietityttää...

Ei kommentteja: