sunnuntai 15. toukokuuta 2011

15/5/2011: Puutarhan uutuskasveja

Joo, oman pihan nurmikko on uusimista vailla, kukkapenkit vaiheessa ja uutta multaa ja kuorikatetta tarvittaisiin peräkärrylliset, mutta nämä seikat eivät onneksi estä haaveilemasta...

Olin tänään kuuntelemassa Puutarhaseuralaisten kanssa luentoa tämän kevään uutuuskasveista ja huokailu sen kun paheni... Valitettavasti en saanut itse otettua kuvia kasveista, joten turvauduin lainaamaan kuvat Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehdestä. Pari uutukaista oli joista innostuin kovastikin:

MAGNOLIAT:
Pariakin magnoliaa suosittelivat Keski-Suomen korkeudella kokeiltaviksi:
Japaninmagnolia (M. Kobus): kasvaa 5 - 8 metriseksi, kukkii vasta toisena vuonna, tähtimäiset valkoiset voimakkaalle tuoksuvat kukat.

Kuva: Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehti 2011
Tarhamagnolia Leonard Messel (M'loebneri): kasvaa 3-4 metriseksi pensaaksi, tähtimäiset vaaleanpunaiset kukat, viihtyy ns. lehtomullassa, eli mullan, hiekan ja jos mahdollista lehtikompostin sekoituksessa.

Kuva: Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehti 2011
Kummassakin samat kasvupaikka vaatimukset: aurinkoinen, lämmin ja suojaisa kasvupaikka. Esittelyssä olevat kasvit eivät vielä kukkineet ja näyttivät siltä kuin pari pajunvitsaa olisi isketty kukkapurkkiin. Huono puoli oli näissä esitellyissä taimissa, että ovat tuontitavaraa. Omajuurisia astiataimia kotimaisinakin on saatavissa, mutta ei tältä kyseiseltä puutarhalta, joten etsintään menee.

SINIKÄMMEN:
Japanista, Okeidon saarelta kotoisin oleva varjoperenna. Saatavana oli valkoinen ja sinilila versio. Kukkii touko-kesäkuussa ja lupaavat korkeutta noin 50 cm.

Kuva: Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehti 2011

Huomasin myynnissä myös ihan meille käyvän kyltinkin, mutta kätevänä emäntänä tälläisenhan väsää itsekin : ) Jospa tuohon saisi vielä maininnan puutarhasta, niin olisi täydellinen...


Ihan tyhjin käsin ei puutarhalta lähdetty, vaikka uutuuskasvit jäivätkin vielä ostamatta - turvaudutaan sitä ennen näihin "vanhoihin" kesäkukkiin...

Vaaleanpunaisia markettoja ja pienen pieniä aniliininpunaisia ahkeraliisoja ja roppakaupalla hyvää mieltä...
Ja eikun istuttelemaan...

Ei kommentteja: