maanantai 10. joulukuuta 2012

Joulukalenterin 10. luukku: SILMÄT

10. JOULUKUUTA 2012






Meidän perheessä pidetään pieni muotoista silmäpeliä jatkuvasti...
- hahaa, arvaan mitä ajattelitte, mutta ei, ei...  tässä rakennellaan heppoista aasin siltaa seuraavaan juttuun...

Lemmystä on tullut varsin taitava emännän katsekontaktin hakija kesäisen kastroinnin jälkeen. Varsinkin edellisen vuoden Lemmy vietti niin tyttötuoksuihin keskittyneenä, että emäntä unohdettiin heti ulko-ovesta pihalle astuttaessa ja tokoiluunkin keskittyminen vaati koiralta suuria ponnisteluja - vaikka treenailtiin kahdestaan tyhjällä kentällä aina lähettyvillä oli sen verran tyttötuoksuja, että jossain vaiheessa tuoksut voittivat nakin palasetkin eli ei muuta kuin nenä maahan ja baanalle... 
Nyt siis kaikki on toisin: emäntää katsellaan vetoavasti silmiin piiiitkiä aikoja ja noin viidessä minuutissa emäntä jo sitten saakin pienen peppunsa ylös sohvannurkasta ja alkaa kehittää jotakin mukavaa yhteistä tekemistä koirapoikien kanssa...
Sen verran olen jo sentään alkanut osata Lemmyn katseita tulkita, että osaan jo erottaa "ruokaa!!!"-katseen, "mahakipeä&huono olo" -katseen "pissihätä"-katseesta, "nyt jo melkein housuissa" - katseen (jota säistää yleensä pieni piipitys) sekä "booring"-katseen.
Niin ja sitten on tietysti vielä nämä: sekametelisoppa "kukaan-ei-koskaan-rapsuttanut-ruokkinut"-katse


sekä "mua-ei-saa-kuvata"-katse...



 Nyt asiaa on jopa joku lähtenyt tutkimaan, ja oikein tutkimusryhmän voimin...

Savon Sanomat: Koira osaa vetoamisen

Koira osaa lukea ihmistä paremmin kuin ihminen koiraa, toteaa väitöskirjatutkija Sanni Somppi. Hän vastaa Koiran mieli -hankkeen käytännön toteutuksesta Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.
Hankkeessa perehdytään siihen, mitä koiran mielessä tapahtuu. Taustalla on tavoite lisätä ja täsmentää koiran käyttäytymistä, ymmärrystä ja tunteita koskevaa tietoa ja näin edistää eläinten hyvinvointia. Samalla tutkitaan, kuinka eläinten mieli eroaa ihmisen mielestä.
Koira osaa kommunikoida ihmisen kanssa ja vastata isäntänsä tunnetiloihin. Kyky on olemassa jo pikkupennusta saakka, joten se ei perustu pelkästään oppimiseen. Voisiko kyseessä olla kokonaisen eläinlajin kehityssuunta ihmisen rinnalla?
Katsekontakti Koiran esi-isälle, sudelle, suora katsekontakti on uhka. Koira taas tietää, kuinka vedota ihmisen tunteisiin, joten se kokee katsekontaktin mahdollisuutena.
Koira hakeutuu varta vasten kerjäämään ihmisen kasvojen eteen. Jos ihmisen silmät peitetään, koira ei kerjää. Se tietää, ettei kerjääminen tuolloin kannata.
Koira on myös hyvin tietoinen siitä, milloin ihminen on tarkkaavainen ja milloin ei. Se tietää, milloin on hyvä hetki napata juustovoileipä pöydän nurkalta.
Koiran mieli -hanke tutkii uraauurtavalla tavalla koiran katsetta ja silmien liikettä. On todettu, että koira on kiinnostunut myös kaksiulotteisista kuvista.
Keskimäärin eniten koirien kiinnostusta herättävät toisten koirien ja ihmisten kuvat. Koiran tarkkaavaisuus ja motivaatio vaikuttavat katseen kohdistumiseen. Näköhavainnot vastavuoroisesti ohjaavat sen käyttäytymistä ja tunnetiloja.
Koiran katseessa on havaittu monia yhteneväisyyksiä ihmisen katseen kanssa. Koiran aivoista tiedetään löytyvän vastaavat rakenteet, joilla ihmisaivotkin muodostavat tunteita. Ihmisellä ja koiralla on siis paljon yhteistä.
Perimässä Koirilla on sisäsyntyinen taipumus lukea ihmistä ja viestiä ihmiselle. Se on kirjoitettu koiran perimään sinä aikana, kun kesykoira on elänyt ihmisen rinnalla. Viimeisimpien arvioiden mukaan koira kesyyntyi 16 000 vuotta sitten. Ihminen ei kesyttänyt koiraa, vaan koira valitsi ihmisen kumppanikseen.
- Koira ymmärtää ihmisen aikeita, kuten omistajan huomion suuntautumista ja osoituseleitä, ilman että näitä sille opetetaan. Koira osaa myös ohjata omistajan oikeaan paikkaan katsekontaktilla vaikkapa silloin, jos sen lelu on jäänyt jumiin sohvan alle, Somppi sanoo.
Koira osaa kuin luonnostaan reagoida ihmisen tunteisiin, lohduttaa ja iloita juuri oikealla hetkellä.
- Todennäköisesti koira tulkitsee ihmisen käytöstä ja emootioita myös hajumaailman kautta. Kommunikoimme siis osin ikään kuin eri kanavilla, Somppi kertoo.
- Koira on jalostunut elämään sekalaumassa, ihminen ei. Tästä syystä ihmisen täytyy opetella koirien kieli. Se ei ole meille sisäsyntyistä, eikä aina kovin helppoa, hän sanoo.
Aivot mukana Tiettyä näyttöä on olemassa siitä, että paljon koiriensa kanssa harrastavien ihmisten aivot voivat muokkautua tunnistamaan koirien eleitä samoilla alueilla, joilla aivot käsittelevät ihmisten välistä sosiaalista kommunikaatiota.

Täältä löytyy myös linkki tutkimukseen:

Miten koira kokee maailmamme? – Koirien kognitiotutkimusta Suomessa 

Koirat katsovat kuvia – tutkimus julkaistu


Tässä linkki tutkimuksen artikkelin lyhennelmään:
 

Ei kommentteja: