keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Joulukalenterin 5. luukku: OMISTAJA

5. JOULUKUUTA 2012


Löytyipä taas MTV 3:n sivulta mielenkiintoinen juttu - no mistäpä muustakaan kuin koiranvalinnasta.
Usein sanotaan, että koira ja omistaja muistuttavat toisiaan ulkoisesti. Brittitutkimuksen mukaan koirarodun valinta kertoo myös ihmisen persoonallisuudesta yllättävän paljon.

Tässä linkki juttuun:

KOIRAVALINTA PALJASTAA YLLÄTTÄVIÄ ASIOITA OMISTAJASTA


Harmitus vain, että espanjanvesikoiraa ei jutussa erikseen mainittu, joten pitää varmaan tehdä vertailu itse rotumääritelmän perusteella...

ESPANJANVESIKOIRA

Ulkonäkö

Yleisvaikutelmaltaan perro on karkea- ja voimakasrakenteinen, sopusuhtainen ja korkeuttaan hieman pidempi. Kyseessä on keskikokoinen rotu: painoa uroksille kertyy 18–22 kg, nartut ovat luonnollisesti muutaman kilon kevyempiä. Urosten säkäkorkeus on 44–50 cm ja narttujen 40–46 cm. 2 cm:n vaihtelut ihannerajojen yli tai ali ovat sallittuja kummallekin sukupuolelle, mikäli koiran mittasuhteet muuten ovat oikeat.

VERTAILU: Yleisvaikutelmaltaan isäntä ja emäntä ovat voimakasrakenteisiä, vähemmän sopusuhtaisia ja leveyttä on vähän enemmän kuin lakisallii. Kyseessä on hieman keskikokoista suomalaista lyhempi pariskunta: painoa isännille kertyy 60 - 90 kiloa, emännät ovat luonnollisesti muutaman kilon kevyempiä tai ainakin yritystä on. Isäntien säkäkorkeus on rapiat 170 senttimetriä ja emäntien 165 senttimetriä. 2 cm:n vaihtelut ihannerajojen yli tai ali ovat sallittuja kummallekin sukupuolelle, mikäli omistajien mittasuhteet ovat muuten kohtuuden rajoissa.

 

Luonne

Espanjanvesikoiran luonne määritellään uskolliseksi, tottelevaiseksi, iloiseksi, uutteraksi, rohkeaksi ja erittäin oppivaiseksi. Piha- ja laivavahdin ominaisuudet ovat edelleen tallella: tarvittaessa koira hälyttää haukkumalla isäntäväen paikalle. Arkuus, aggressiivisuus ja kohtuuttoman suuri puolustushalu eivät kuulu rodun toivottuihin piirteisiin, ja näitä ei toivottuja piirteitä esiintyy harvoin. Rodun alkuperäisistä käyttöominaisuuksista johtuen perro saattaa olla paljon toimintaa vaativa, herkkähaukkuinen, voimakkaasti metsästys- tai paimennusviettinen.

VERTAILU: Isännän ja emännän luonnetta kuvataan uskolliseksi, tottelevaiseksi, iloiseksi, joskus myös satunnaisesti uutteraksi, joskus havaittu myös pientä rokeuden poikasta ja vähemmän oppivaiseksi. Pihavahdin ominaisuudet ovat edelleen tallella: varsinkin emäntä ajaa kaikki pienen pientä pihaansa lähestyvät asiattomat tahot pois voimasanoja säästelemättä ja kutsuu myös isännän apuun tarvittaessa. Arkuus, aggressiivisuus ja kohtuuttoman suuri puolustushalu eivät kuulu omistajien toivottuihin piirteisiin, vaikka nämä piirteet esiintyvätkin emännässä. Omistajien alkuperäisistä käyttöominaisuuksista johtuen omistajat saattavat olla hetkittäin sohvaperunoita, mököttäjiä, voimakkaasti kahviaddiktoituneita.

Lähde: Wikipedia / espanjanverikoira

Joten ainakin meidän perheessä koirat on valittu sattumoisin aikapaljon muistuttamaan omistajiaan...

1 kommentti: